חסימת שתן בחתול

חתול חסום במרפאה וטרינרית בת ים

חסימת שתן הינה בעיה נפוצה בחתולים. בגלל המבנה הצר של צינור השופכה, חתולים זכרים הינם בעלי נטייה לחסימת שתן. בחסימת שתן החתול לא מצליח לרוקן את שלפוחית השתן ולכן זהו מצב מסכן חיים אשר דורש טיפול רפואי מוקדם ככל האפשר.

הגורמים לחסימת שתן:

הגורם העיקרי לחסימת שתן, בעיקר בחתולים זכרים צעירים, הוא מעין פקק\סַתָם (plug),מורכב מתערובת של ג'לטינית של חלבונים, תאי דם ולעיתים קריסטלים (אבנים מיקרוסקופיות), אשר נוצרת בעקבות דלקת בשלפוחית השתן (המינוח הווטרינרי הוא FLUTD – feline lower urinary tract disease).

גורמים נוספים אפשריים לחסימת צינור השופכה הם אבנים, גידולים, פגמים מולדים, היצרות של הצינור בעקבות דלקת ואפילו גופים זרים. עם זאת, לעתים החסימה היא על רקע אידיופאתי (שאין לו הסבר רפואי).

מדוע מדובר במקרה חירום?

חסימת שתן מונעת מהחתול לפנות מלחים ורעלים מגופו. הצטברות של אשלגן בדם עלולה לגרום לשינויים חמורים בקצב הלב, שינויים מסוכנים בריכוז המלחים בתאי הגוף, שינויים בחומציות הדם ועוד. שינויים אלו עשויים להסתיים במוות.

חסימת שתן בחתול

כיצד נזהה חתול עם חסימת שתן?

הסימנים של חתול עם חסימת שתן הם קושי במתן שתן, החתול עלול ללכת הרבה פעמים לארגז החול ולא להצליח לעשות, ולפעמים החתול ינסה לעשות גם במקומות אחרים שהם לא ארגז החול (מיטות\כריות\סל כביסה\ארונות וכדומה). לעתים החתול ילקק את איבר המין בגלל הכאב. אם החתול יצליח לעשות קצת שתן, לעתים השתן יהיה עם מעט דם. החתול עלול להראות סימנים של מחלה כללית כגון ירידה בתאבון, דיכאון או ווקאליזציה (יללות\צעקות). בעלים רגישים עשויים לזהות התנפחות של הבטן או גוש קשיח וגדול בבטן, כתוצאה מהתנפחות חמורה של השלפוחית.

מה עושים במידה וחושדים בחסימת שתן?

אם החתול שלכם מראה את אחד מהסימנים לעיל, מומלץ ליצור איתנו קשר בהקדם, ואפילו להגיע למרפאה ללא תור באופן מיידי. כאשר תגיעו, הוטרינר יוודא את האבחנה. במידה ומדובר בחסימת שתן ככל הנראה החתול יעבור בדיקות דם, יקבל עירוי נוזלים, טשטוש עמוק או הרדמה, וניסיון לפתיחת החסימה ידנית. סביר להניח שנכניס לחתול קטטר שתן, והוא יאושפז במרפאה עד שיתייצב. לאחר מכן יקבל החתול טיפול תרופתי והמלצות לשינויים בהזנה למניעה של הישנות החסימה.

חסימות חוזרות בצינור השופכה

פציעות חוזרות בצינור השתן בעקבות חסימות חוזרות והחדרה מרובה של קטטרים לצינור השופכה, עשויות לגרום להווצרות רקמת צלקת אשר מביאה להיצרות קבועה של צינור השופכה. במידה וחסימת השתן חוזרת מספר פעמים בחיי החתול, לעתים יומלץ לבצע ניתוח. הניתוח נקרא perineal urethrostomy או בקיצור – PU , ובמהלכו יוצרים פתח חליפי לצינור השתן, יותר קרוב לשלפוחית השתן, במקום הפתח הרגיל. ניתוח כשזה מפחית משמעותית את הסיכוי לחסימה ויביא לשיפור איכות חיי החתול והבעלים. 

מאמרים נוספים

דילוג לתוכן